miercuri, 16 ianuarie 2013

Natural, simpatic şi concis

Toate trei sunt calităţi obligatorii ale unui vorbitor de succes, în opinia lui Paciano Padron, profesor de Comunicare şi Retorică la Universitatea Centrală din Venezuela.
Potrivit acestuia, indiferent de auditoriu sau circumstanţe, vorbitorul trebuie să fie natural, fără a încerca să imite pe unul sau pe altul. Doar fiind tu însuţi, sincer cu publicul tău, poţi spera să fii convingător, susţine Padron, autor al mai multor cărţi despre comunicare.
Pe de altă parte, a te face simpatic celor cărora le vorbeşti te va ajuta de asemenea să ajungi la sufletele lor. Pentru asta, explică profesorul venezuealean, nu e nevoie să să fii glumeţ, ci doar opusul antipaticului,  să te faci plăcut publicului, să te împrieteneşti cu el:
"Costul este acelaşi, să fiţi antipatic sau simpatic. Dar este mai bine să fiţi simpatic, este mai rentabil, pentru că interlocutorii vor şti să treacă peste fapul că aţi uitat să spuneţi ceva, peste bâlbâieli, voce slabă, lipsa de gesticulaţii sau timiditate. În caz contrar, veţi fi un posac, un ursuz, un antipatic."
Cît despre concizie, concluzia lui Padron este, în ton cu subiectul, scurtă: Cu cât mai scurt, cu atât mai bine! Ceea ce,  însă, nu înseamnă obligatoriu că trebuie să vorbeşti puţin, ci să spui doar ce este necesar, fără a introduce în discuţie idei, fraze sau concepte inutile. În acest domeniu, sugerează Paciano Padron, merită aplicată reţeta umoristului George Burns: "Secretul unui discurs bun este să aibă un început bun, un sfârşit bun şi, pe cât posibil, aceste momente să fie cât mai apropiate."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu