sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Lasă grijile, ocupă-te să vorbeşti!

Teama că vei uita să-i spui publicului ceva din ce ţi-ai propus îţi poate compromite întregul discurs. Poţi, totuşi, scăpa de această grijă, iar asta şi altfel decât înghesuind tot textul discursului într-un slideshow sau scriindu-l integral pentru ca apoi să-l citeşti şi să ratezi în acest mod contactul vizual cu cei din asistenţă. Pentru  a te asigura că nu pierzi pe drum, din cauza emoţiilor, esenţa discursului, rezumă-te la o idee centrală, în jurul căreia gravitează tot speech-ul, şi plasează-o în mai multe momente ale acestuia. În  felul acesta, şi dacă ratezi unul dintre ele, rămân alte câteva în care sigur o vei menţiona insistând asupra ei. Mai mult, fiind practic cheia discursului, va fi greu s-o uiţi, iar dacă o vei prezenta într-un mod memorabil,  la fel vor sta lucrurile şi cu cei din public, care o vor reţine ca pe o marcă a întregului speech, ce va începe cu ea, o va conţine şi se va încheia cu o referire la ea.

Totuşi, nicio prezentarea nu se rezumă la  o singură idee, fie ea şi cea mai importantă. Pentru celelalte, poţi folosi notiţe pe care să le ai la îndemână spre a le putea consulta  dacă ai un blocaj  ori pur şi simplu nu-ţi mai aminteşti ordinea în care trebuie să-ţi expui ideile.
 Repetiţiile te vor ajuta de asemenea, fiind indicat să insişti  mai ales în cazul tranziţiilor între diferitele idei, acestea fiind momentele în care, pentru că închizi un capitol şi te străduieşti în acelaşi timp să-ţi aminteşti ce urmează, rişti cel mai mult să ratezi unele elemente.
În fine, pentru a scăpa defintiv de grija că vei omite lucruri importante, include-le pe toate în materialele pe care le vei oferi participanţilor la final. În acest fel, în loc să-ţi faci griji că uiţi ceva, te vei putea concentra asupra publicului, conectându-te cu cei cărora te adresezi  şi împărtăşindu-le relaxat informaţiile promise!

Un comentariu:

  1. Ideea cu includerea informatiei intrun material scris care sa fie distribuit la final e de retinut. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere