joi, 24 ianuarie 2013

De 8 ori cât Vaticanul

Vorbitul în public și jurnalismul au multe în comun. Și jurnalistul și vorbitorul trebuie să fie clari, conciși, isteți și sinceri în relatările lor, capabili să ofere perspective inedite asupra subiectelor abordate, bine informați și atenți la interesul publicului, capabili să explice simplu lucrurile complicate, să transforme noțiunile abstracte în  lucruri ușor de înțeles de toată lumea.
Astfel, în loc să spună despre Central Park din New York că are 341 de ha, un jurnalist cu experiență va prefera să spună că ar putea găzdui 600 de terenuri de fotbal, că este de două ori mai mare decât statul Monaco ori că are o suprafață de 8 ori mai mare decât statul Vatican.
Oricare dintre aceste variante sună mai impresionant și e mai ușor de reținut decât 341ha,nu-i așa? În același mod, însă, trebuie să procedezi și ca vorbitor, dacă vrei ca discursul tău să fie asimilat de public: simplifică, așadar, lucrurile, folosește analogii care să ajute înțelegerea lor și abordează subiectele din perspective care să atragă și rețină atenția!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu