duminică, 20 ianuarie 2013

Ali Baba şi cei 40 de... spectatori

Una din condiţiile esenţiale ale oricărui discurs este că trebuie să te faci auzit, nu doar la figurat, conectându-te cu cei prezenţi şi inducându-le ideile tale, dar şi la propriu, asigurându-te că tot ce spui poate fi auzit de oricare dintre cei prezenţi. Dacă atunci când ai de a face cu un grup de 10-15 persoane te poţi descurca de unul singur, când numărul acestora creşte, utilizarea unui microfon devine imperioasă. Experţii menţionează de altfel în acest sens "Regula lui 40", potrivit căreia, indiferent cât de mică sau mare e încăperea unde are loc o prezentare, dacă numărul participanţilor este mai mare de 40 trebuie să foloseşti microfonul.

El este, însă, necesar şi în cazul unor audienţe mai mici dacă vocea ta nu este îndeajuns de puternică pentru a putea fi auzit de toată lumea, dacă sala este mare şi are o acustică proastă, ori pur şi simplu  dacă intenţionezi să imprimi mai mult dramatism prezentării, vorbind în anumite momente în şoaptă, iar în altele cu  voce tunătoare.
Indiferent de motive, dacă apelezi la microfon, alege o lavalieră fără fir, care îţi va lăsa mâinile libere şi totodată îndeajuns de multă libertate de mişcare cât să te poţi simţi în largul tău şi să te poţi plimba în voie pe scenă sau chiar prin sală în timpul prezentării.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu