vineri, 1 februarie 2013

Nu fugi de statistici!

Numeroși vorbitori se feresc de statistici precum știm cu toții cine, de tămâie. E adevărat că, de multe ori, pe bună dreptate, statisticile și graficele prost utilizate putând ruina și cele mai interesante discursuri. Pe de altă parte, însă, există și situații în care statisticile pot ajuta un vorbitor să fie mai convingător. Ele pot aduce, de pildă, o notă de concret necesară în anumite momente ale prezentării. Dacă îi vorbești cuiva despre economiile majore pe care le poate face stingând lumina când iese dintr-o încăpere, mesajul tău va avea șanse mai mari să își atingă ținta dacă vei menționa efectiv suma pe care o poate economisi astfel. Spune-i că procedând în acest mod va pune deoparte într-un an 500 sau 1000 de lei și poți fi sigur ca i-ai captat atenția.

Paradoxal, statisticile pot stârni și emoții în anumite circumstanțe. Imaginează-ți, să spunem, că vorbești despre fenomenul copiilor abandonați și ai la dispoziție statistici despre ponderea acestuia. Cum crezi că vor reacționa cei din public dacă le vei vorbi despre numărul copiilor din oraș  cărora nu are cine să le citească seara povești la culcare și pe care nu-i mângîie nimeni pe frunte pentru a le spune apoi "Noapte bună!"?
E adevărat că nu întotdeauna poți stârni astfel de emoții menționând statistici, însă folosirea lor îți conferă de cele mai multe ori un plus de credibilitate. Pe de o parte, pentru că demonstrează că te-ai documentat serios pentru prezentare și nu ai tratat-o superficial, pe de altă parte, pentru că, dacă folosești statistici oferite de surse respectate, asocierea cu ele îți aduce și ție o doză suplimentară de încredere din partea publicului.
Iar dacă vei ști cum să le prezinți, nu de-a valma, ci punându-le în valoare una câte una în momente cheie ale discursului, pot chiar contribui la o prezentare memorabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu