duminică, 17 februarie 2013

Cine vă oprește?

Printre numeroasele mijloace de a reține atenția și a influența opiniile ce le stau la îndemână vorbitorilor publici se numără și întrebările retorice, acele întrebări care nu numai că nu așteaptă răspuns, dar au de multe ori valoarea unei axiome. Întrebările de acest gen pot fi, însă, folosite în mai multe moduri:
Le puteți, astfel, utiliza pentru a vă provoca publicul să mediteze asupra unei teme. Facem oare ceea ce trebuie pentru copiii noștri?  Ori, pentru a câștiga un plus de încredere din partea asistenței, puteți lansa întrebări care sugerează că gândiți la fel. Muncim din greu, de dimineața până seara pentru a le plăti lor salariile. Nu merităm, în cazul ăsta, măcar puțin respect din partea guvernanților?  O întrebare retorică bine plasată, poate, pe de altă parte, să stârnească emoții. În loc să spuneți Politicienii nu fac nimic pentru noi!, întrebați-i Ce-au făcut vreodată politicienii pentru noi?

O întrebare retorică poate, însă, fi folosită și pentru a sublinia un enunț anterior. Ne-au înșelat de prea multe ori. Cât o să le mai permitem să o facă? În același timp, tot o întrebare retorică poate oferi răspunsul alteia, adresată în prealabil. Mai putem crede ce spun politicieniii? Mai credeți în Moș Crăciun?
 Iar acestea sunt numai câteva din modurile în care puteți folosi întrebările retorice pentru a însufleți discursul vostru. Tot ce aveți de făcut este să le experimentați rând pe rând pentru a verifica efectul lor asupra publicului vostru.Cine vă oprește s-o faceți chiar de azi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu