Pauzele au in public speaking rolul non-culorilor, folosite in pictura pentru a pune in valoare asa-numitele culori pure. Folosite eficient, pauzele pot sublinia anumite cuvinte, pot indemna publicul la reflectie auspra altor afirmatii sau va permit un ragaz in care sa va adunati gandurile pentru a merge mai departe.
Ronald Arden, trainer si orator profesionist, identifica, de pilda, sase tipuri de pauze pe care vorbitorii le pot utiliza in cadrul unui discurs: 1. Pauza dramatica, folosita inaintea unei dezvaluri importante, pentru a crea asteptare. 2. Pauza pentru reflectie, care vine imediat dupa o afirmatie grava si care ii ofera publicului timp pentru a medita la aceasta.3. Pauzele care incadreaza un cuvant sau o fraza, accentuandu-le.
4. Pauza de efect, care are rolul de a destinde sau de a crea mod premeditat impresia de nesiguranta, pentru un plus de "spontaneitate". 5. Pauza senzoriala, care permite publicului sa savureze afirmatia anterioara.6. Pauzele prin care vorbitorul cedeaza controlul publicului, atunci cand, de pilda, anunti ca astepti intrebarile acestuia sau opiniile asistentei.
Sigur ca exista si altfel de pauze, cum ar fi cea prin care vrei sa obtii atentia publicului la inceputul speech-ului ori sa ii determini pe cei prea guralivi sa faca liniste. Indiferent, insa, de tipul lor, folosite eficient, pauzele pun in valoare un discurs, ii confera greutate si impun respect, sporesc tensiunea si asigura un plus de dramatism. Utilizati-le, asadar, cu incredere si proftati la maxim de efectul lor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu