marți, 27 noiembrie 2012

Crima "perfectă"

Paradoxal, deşi trebuie să fi citit şi ei vreodată măcar un roman poliţist, criminalii din cărţi fac mereu aceeaşi greşeala. Cea de a-şi imagina că vor reuşi să comită crima perfectă. Pentru personajele acestui gen literar, extrem de gustat de public, crima perfectă pare un fel de piatră filozofală, deşi este mai degrabă un perpetuum mobile. La fel, însă, cum şi în zilele noastre se mai găseşte câte unul care să susţină că a inventat un perpetuum mobile, sfidând legile fizicii, cei mai mulţi dintre autorii crimelor cu premeditare speră încă  să reuşească imposibilul: să comită crima perfectă şi să scape astfel nepedepsiţi . Pentru asta, se pregătesc cu o meticulozitate demnă de un scop mai nobil:  îşi pregătesc terenul, merg în recunoaştere, analizează n variante, îşi studiază victima, tabieturile acesteia, preferinţele sale, într-un cuvânt au grijă  de cele mai mici detalii, luând totodată în calcul şi ce se va întâmpla după comiterea faptei: cum să scape de arma crimei, cum să-şi şteargă urmele, cum să-i pună pe detectivi pe o pistă falsă etc.
 De fiecare dată, însă, apare ceva neprevăzut, ceva ce oricâte calcule şi-ar fi făcut ei, nu ţine cont de ele şi le încurcă socotelile. E o regulă: fie că uită  ceva la locul crimei, fie că omit un amănunt care se va dovedi ulterior vital, fie că apare un martor la care nu s-ar fi putut gândi niciodată, ceva le strică socotelile şi îi ajută pe detectivi să descopere identitatea asasinului.
Ce putem noi învăţa din asta? Că oricât ne-am pregăti discursul, oricât de atenţi am fi la detalii şi oricâte variante am lua în calcul, de fiecare dată vor apărea elemente noi, inevitabil vor interveni şi aspecte neprevăzute. Pentru a le face faţă, trebuie să fii flexibil, schimbând planul din mers, adaptându-te situaţiei pentru a-i face faţă acesteia. Fii, deci,cu ochii în patru şi gata să faci slalom printre situaţiile neprevăzute, pentru a-ţi urma cursa până la capăt şi, chiar dacă nu te vei putea lăuda cu un discurs perfect, vei avea cu siguranţă un speech reuşit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu