miercuri, 7 noiembrie 2012

Ascultându-l pe Obama

Construit temeinic, ca toate speech-urile sale, discursul lui Obama de după câştigarea celui de-al doilea mandat respectă reţeta tradiţională a discursurilor  primului preşedinte american de culoare, care, la rândul lui,  a preluat-o de la marii vorbitori ai Americii: Martin Luther King, John F. Kennedy sau Ronald Reagan. Astfel, conştient că în vremuri dificile oamenii vor un punct de spriin, el le oferă... speranţe - speranţa unui viitor mai bun, imaginea unui lider în care să creadă şi pe care să se bizuie că îi poate conduce până la ţărm pe marea învolburată:
  "Nu am fost niciodată mai plin de speranţă în legătură cu viitorul nostru. Vă rog să menţineţi această speranţă! Atâta timp cât avem curajul să continuăm să muncim, să ne luptam, cred că putem să menţinem promisiunea făcută fondatorilor ţării: nu conteaza de unde eşti, daca eşti alb sau negru sau hispanic! Suntem şi vom fi mereu Statele Unite ale Americii şi cu ajutorul vostru şi al lui Dumnezeu ne vom continua călătoria şi vom arăta tuturor de ce suntem cea mai măreaţă ţară din lume!".
Dacă, însă, speranţa este ingredientul magic, care animă discursul şi îi asigură vorbitorului un loc în inimile oamenilor, pentru a da strălucire mesajului său, speaker-ul mai are nevoie de ceva: de nişte tehnici simple, dar de efect. Două, în cazul lui Obama. Una este anafora, care constă în repetarea aceluiaşi cuvânt la începutul mai multor fraze sau părţi de frază pentru accentuarea unei idei sau obţinerea unor simetrii ("Vreau să mulţumesc fiecărui american care a participat la aceste alegeri. Fie că aţi votat pentru prima oară, fie că aţi stat la coadă si aţi aşteptat, fie că aţi umblat în teritoriu sau aţi răspuns la telefoane, fie că aţi ţinut o pancardă cu Obama sau cu Romney, v-aţi făcut vocea auzită!"), cealaltă este epifora sau epistrofa care constă în repetarea unui cuvânt sau a unor cuvinte la sfârșitul propozițiilor, frazelor sau al unor strofe ("Fie că am câştigat votul vostru, fie că nu am ascultat, am învăţat de la voi, voi m-aţi făcut un preşedinte mai bun! Mă întorc la Casa Alba mai hotărât şi mai inspirat decât oricând. În seara aceasta, aţi votat pentru acţiune, nu pentru politică, aşa cum a fost până acum! Ne-aţi ales pentru a ne concentra pe slujbele voastre, nu pe ale noastre!"). Şi pe una, şi pe cealaltă, le puteţi exersa în discursurile voastre. Utilizaţi-le cu măsură şi puteţi fi sigur de efect. În ce priveşte, însă, promisiunile, speranţele pe care le daţi publicului vostru, străduiţi-vă să nu promiteţi nimic din ce nu puteţi oferi cu adevărat şi lăsaţi-le pe cele fără acoperire pe seama politicienilor. Dacă ei dau socoteală abia peste 4 ani pentru promisiunile neîmplinite, voi trebuie, de cele mai multe ori, să îi oferiţi publicului ce i-aţi promis chiar în timpul discursului!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu