joi, 1 noiembrie 2012

Când zboară peştii?

Înainte de orice altceva, când ai de susţinut un curs, gândeşte-te bine la tema acestuia! Uneori, circumstanţele te vor scuti de efortul acesta,. Este situaţia discursurilor pe teme impuse. Alteori, tema vine de la sine, iese la suprafaţă ca un peşte zburător, care pare că vrea să ajungă la soare. De multe ori, însă, trebuie să alegi singur o temă, astfel că, dacă nu vei avea succesul scontat, nu vei putea da vina pe nimeni altcineva. Poţi evita, însă, eşecul, dacă în momentul în care te apuci să alegi subiectul speechului îţi pui trei întrebări:
1. Dispun  de suficiente cunoştinţe pentru a vorbi despre acest subiect? Nu există probabil greşeală mai gravă decât să te apuci să vorbeşti despre ceva ce nu cunoşti. V-aţi încumeta să vorbiţi despre ADN şi ARN în condiţiile în care la ora de biologie de la şcoală eraţi cu gândul la codiţele colegei din banca din faţă în loc să urmăriţi explicaţiile profesoarei? Nu uitaţi că e posibil şi să vă pomeniţi cu întrebări suplimentare din partea publicului!

2. Publicul căruia îi voi vorbi e interesat de acest subiect? Te vezi pregătind un discurs despre tricotaje ştiind că vei vorbi unui public alcătuit din bărbaţi?
3. Eu, personal, sunt interesat de acest subiect? Una e să vorbeşti despre timbre dacă eşti filatelist şi alta să o faci din perspectiva unuia care foloseşte timbre o dată pe an, când expediază un plic cuiva.
Vorbeşte despre ce te pasionează, asigură-te că stăpâneşti subiectul iar tema e interesantă pentru publicul căruia i te adresezi şi poţi fi convins că speech-ul tău va avea succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu