joi, 6 septembrie 2012

Inchide cercul!

Un discurs cu o introducere atractiva si un continut pretios mai are nevoie de un singur element pentru a satisface asteptarile publicului: o incheiere memorabila! Ca in cazul unui film cu happy end, dupa care oamenii ies satisfacuti din cinematograf.
Cum puteti face asta? Inainte de orice altceva, nu incheiati discursul abrupt, asa cum fac unii regizori care lasa lucrurile " in aer", obligandu-i pe spectatori sa-si imagineze ei insisi finalul povestii pe care au urmarit-o pana atunci cu sufletul la gura. Preveniti-i ca va apropiati de finalul discursului pentru a-i face (si) mai atenti la ce le veti spune si rasplatiti-le atentia printr-o incheiere demna de Oscar!
Puteti incheia cu o recapitulare succinta si aplicata a ceea ce le-ati expus pe parcursul speechului, cu un indemn la actiune, cu o poveste personala sau, cel mai bine, incheiati asa cum ati inceput. Daca ati folosit o poveste in deschidere, reveniti la ea, de aceasta data din perspectiva informatiilor impartasite publicului pe parcursul discursului, sau apelati la o alta poveste, stabilind, insa, o conexiune logica intre ele. Daca ati inceput prezentand statistici, reveniti la ele si comentati-le din noua perspectiva, la fel, daca ati inceput glumind pe seama unui subiect, incheiati pe acelasi ton cu referire la aceeasi tema, lasandu-i, daca puteti face asta, razand in hohote. Procedand astfel, inchizand cercul, filmul regizat de voi va avea happy end iar publicul se va putea bucura de un discurs complet!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu