duminică, 5 august 2012

Pictor sau zugrav?

Poti avea un discurs construit ca la carte, bogat in informatii, valoros pentru publicul caruia i te adresezi si, cu toate astea, sa descoperi ca audienta, in loc sa reactioneze cu entuziasm, se rezuma la a te urmari politicoasa? Da, se poate intampla si una ca asta. Mai mult, e posibil chiar ca un alt vorbitor, care n-are experienta vorbitului in public, sa reuseasca acolo unde tu ai esuat, ridicand sala in picioare! E frustrant, dar se poate intampla, daca uiti ca, in calitate de vorbitor, este mai important cum decat ce transmiti. Cu cat esti mai sincer, mai dedicat publicului, cu cat cuvintele tale sunt mai   incarcate de emotie, cu atat vei ajunge mai usor la sufletul lui, facandu-l sa rezoneze la discursul tau.
Pictorii populari, autori de arta naiva, sunt un exemplu elocvent. Nu stapanesc tehnicile maestrilor, n-au studii de specialitate, dar reusesc sa transmita emotie prin lucrarile lor. Iar in timpul asta, absolventi de arte plastice, "pictori cu acte", deci, nu reusesc sa transmita nimic publicului, fie rezumandu-se la a copia lucrarile altora, fie experimentand la nesfarsit fara succes.

Instructia e, fara dubii, utila, insa nu te trasforma obligatoriu intr-un vorbitor inspirat, la fel cum nicio scoala de pictura nu te va transforma, daca tu nu vrei asta, intr-un pictor adevarat.Depinde, asadar, doar de tine daca vrei sa devii pictor sau simplu zugrav. Daca alegi prima varianta, da frau liber emotiilor si lasa-le sa te inspire ca, la randul tau, sa-i poti inspira pe altii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu