vineri, 20 iulie 2012

Discursul presedintelui


Spectacolul oferit de confruntarile din ultimele saptamani din politica romaneasca este o veritabila lectie pentru cei preocupati  de vorbitul in public, discursurile protagonistilor  acestui adevarat razboi mediatic fiind demne de urmarit cu atentie de cei preocupati de subiect.
Multicefala prin insasi structura sa, Uniunea Social Liberala se afla din start intr-o situatie dificila, fiind condamnata sa vorbeasca pe mai multe voci. Pusa in situatia de a exersa  si discursul dublu (unul in tara, altul in fata oficialilor straini), Uniunea a ajuns sa semene cu un balaur cu multe capete, fiecare vorbind pe cel putin doua voci. Dintr-o astfel de “babilonie”, e greu sa intelegi ceva, astfel ca discursul actualei puteri sufera, singurul mesaj care reuseste sa ajunga la public fiind cel initial, conform caruia “tiranul” trebuie alungat cu orice pret. In rest, (prea)mult zgomot si (prea) multe teme, unele induse de adversari , altele nu, care bruiaza mesajul uniunii: plagiatul lui Ponta, telefoanele  lui Basescu etc etc.
 De partea cealalta, un singur om, un singur discurs. Un mesaj clar: “Nu apar un scaun, lupt pentru apararea democratiei!” enuntat ferm de la prima aparitie “de campanie” si repetat insistent, pe principiul “Bate saua sa priceapa iapa”.  Preluat  apoi fara distorsiuni de cei care il sustin si propagat prin toate mijloacele.   Un discurs adaptat publicului, in care vorbitorul manevreaza legile persuasiunii  aproape perfect, expunand pericolul pe care il reprezinta adversarii,  recunoscandu-si greselile  si flatand electoratul, apeland la public sa i se alature in aceasta batalie “pentru salvarea democratiei” si,  in final, indemnand la actiune: “Veniti la vot sa le dam o lectie politicienilor!”  Intins pe cateva saptamani, discursul lui Traian Basescu urmeaza o linie coerenta, castigand gradat in putere de la o zi la alta, precum bulgarele de  zapada care creste pe masura ce se rostogoleste la vale. Tonul vorbitorului devine tot mai ferm, cuvintele folosite sunt tot mai dure pe masura ce se apropie batalia finala, in care fiecare vot va conta.
Sigur ca  e greu de spus cine va castiga confruntarea din 29 iulie. Basescu reuseste sa castige votanti, dar are inca mult de recuperat si putin timp la dispozitie. Totusi, faptul ca presedintele suspendat urca in optiuni in aceasta perioada indica limpede ca, in batalia discursurilor, cel al lui Basescu s-a impus in fata celui colectiv al adversarilor sai.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu