Vorbitorii începători, mai ales, au tendinţa să vorbească repede. De multe ori, chiar prea repede, astfel încât nici nu mai reuşesc să-şi ducă până la capăt cuvintele! Sau rămân fără suflu! Ori, şi mai grav, fără idei. În oratorie, ca în multe alte domenii, graba strică, de cele mai multe ori, treaba, aşa că unul din primele lucruri pe care trebuie să le faceţi, dacă aveţi această problemă, este să reduceţi viteza. Imaginaţi-vă că aţi fi la volanul unui bolid capabil să atingă orice viteză aţi vrea voi. V-aţi încumeta ca, pe un drum obişnuit, presărat cu treceri de pietoni, intersecţii, semafoare. relantisoare etc, să circulaţi cu, să spunem, 300 de kilometri pe oră? Probabil că nu!
De ce? Din cauză că, totul petrecându-se mult prea rapid, n-aţi mai avea timp să reacţionaţi pentru a evita obstacolele, a opri la stop sau a lăsa pietonii să traverseze! De ce aţi face, atunci, aceeaşi greşeală când vorbiţi, impunându-vă un ritm mult prea alert, care nu vă avantajează nici pe voi, nici pe ascultătorii voştri?
Vorbind mai rar, pe de altă parte, nu numai că le daţi acestora ocazia să va urmărească fără efort, dar vă veţi da şi vouă răgazul de a formula mental următoarele propoziţii sau fraze, astfel încât să aveţi întotdeauna pregătite următoarele replici. Garantat, aşadar, şi voi şi publicul vă veţi simţi mai confortabil, iar în plus, nu veţi risca nici să vă surprindă vreun radar cu viteză mai mare decât permite legea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu