miercuri, 12 decembrie 2012

Nu te-ncurca în detalii!

E adevărat că detaliile au importanţa lor şi că întregul însuşi e alcătuit în fond dintr-o mulţime de detalii, dar... Nu te-ncurca în ele, mai ales când trebuie să oferi răspunsuri. Ca vorbitor, trebuie să fii conştient de valoarea timpului şi să nu-l risipeşti, nici pe al tău, nici pe al publicului. Când trebuie să răspunzi întrebărilor din sală, fă-o, deci, scurt, la obiect. Pe de o parte, economiseşti timp, pentru a răspunde şi altor întrebări precum  şi pentru a-ţi expune celelalte idei. Pe de altă parte, răspunsurile scurte sunt întotdeauna mai  convingătoare. Iată, de pildă, două moduri de a răspunde aceleiaşi întrebări, "Cât costă?":
1."Preţul depinde de cât timp ne va trebui, iar timpul necesar depinde de  cât de repede putem obţine  informaţiile de la client. În momentul acesta nu pot aprecia exact cât timp ne va trebui... Totuşi, cred că preţul va fi undeva în jur de 50 de mii de euro."
2. Probabil 50 mii de euro. Însă depinde şi de timpul necesar pentru a obţine informaţiile de la client.
Evident, al doilea sună mai convingător decât primul, aşa că încercaţi de fiecare dată să mergeţi drept la ţintă, oferind răspunsuri concise şi la obiect. Şi voi, si publicul, veţi avea doar de câştigat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu