miercuri, 9 ianuarie 2013

Cine-i şeful?

Ca vorbitor, mai ales când ai de a face cu un public puţin numeros, vei fi tentat uneori să rămâi aşezat cât îţi rosteşti discursul. Poate că ocupi o poziţie superioară în companie şi vrei să subliniezi că măcar pe perioada discuţiilor toţi sunteţi egali. Poate că vrei pur si simplu să imprimi o notă mai relaxată întâlnirii. Aceleaşi mesaje le poţi însă comunica şi în alte moduri, glumind cu cei prezenţi, flatându-i sau ascultându-le opiniile, fără a renunţa la avantajele pe care poziţia verticală le oferă unui vorbitor public.
Încă din antichitate, oratorii obişnuiau să-şi declame discursurile stând în picioare, iar asta nu numai pentru a putea fi văzuţi şi a atrage atenţia, dar şi pentru că atunci când stai în picioare diafragma funcţionează în condiţii optime, iar vocea este astfel mai puternică.
În plus, când vorbeşti din picioare ai mai multă energie,. ceea ce nu se întâmplă când stai pe scaun şi instinctiv, după câteva minute, tinzi să te relaxezi. Stând în picioare, ai de asemenea controlul asupra întregului public, putând stabili contact vizual cu oricare dintre participanţi. Şi, nu în ultimul rând, poziţia de  "deasupra tuturor", îţi întăreşte şi autoritatea, fiind un mod subtil de a comunica, fără a fi nevoit s-o spui, că tu eşti "şeful" şi toţi ochii trebuie să fie îndreptaţi către tine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu