sâmbătă, 27 octombrie 2012

Sus-Jos

Nu, nu este vorba despre jocul cu acest nume, cu care probabil că v-aţi amuzat în anii copilăriei (alături de alte jocuri, la fel de captivante, precum "Nu te supăra, frate!" ori "Piticot"), ci de cum trebuie să stăm când susţinem un discurs: în picioare, dominând adunarea, dar expuşi în întregime privirilor publicului, ori aşezaţi, "fraternizând" cu publicul, devenind unul "de-al lor"?
Răspunsul este, ca de multe ori în viaţă: "Depinde!" Depinde ce vă doriţi şi, de asemenea, depinde de opţiunile pe care le aveţi. Dacă vorbiţi unui grup mic ori dacă vreţi să le spuneţi o poveste sau să le dezvăluiţi un "secret", puteţi încerca să faceţi asta stând jos, inducând astfel un aer intim momentului, stabilind o legătură specială cu fiecare dintre ei. Adoptaţi astfel rolul povestitorului, al bunicului sfătos care le spune nepoţilor o poveste plină de aventuri palpitante, ori al prietenei care le împărteşeşte amicelor sale ultimele bârfe.
Dacă, însă, aveţi de transmis un mesaj puternic, vreţi să mobilizaţi un grup mare, să umpleţi spatiul şi să imprimaţi dinamism discursului vostru, rămâneţi în picioare! În alte vremuri, e drept, aţi fi putut-o face din şaua unui cal, ceea ce ar fi dat şi mai multă grandoare spuselor voastre, însă în zilele noastre e suficient să rămâneţi în picioare şi să vă folosiţi de toată energia pe care o puteţi transmite prin gesturi, întărind mesajul pe care doriţi să-l transmiteţi.
Evident, puteţi alterna aceste poziţii pe parcursul aceluiaşi discurs, ceea ce vă va scuti şi de riscul de a deveni monoton, însă aveţi grijă întotdeauna ca poziţia aleasă să fie "congruentă" cu mesajul vostru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu